Corona door de ogen van… Valérie van Hoorebeke

Dat corona de wereld op zijn kop heeft gezet, is een understatement van formaat… zo ook bij GRITT.

Het begon met heel eenvoudige zaken, zoals afstand bewaren, fysieke meetings beperken, overleg bij voorkeur telefonisch of via videocall, handen voldoende wassen, … én er mocht bovendien nog steeds vanop kantoor gewerkt worden.

Maar het ging van kwaad naar erger en halfweg maart verduisterde de donkere schaduw van het corona-virus ook ons eigenste België…. De overheid heeft daarom een reeks drastische maatregelen getroffen  waarbij er maximaal ingezet moet worden op thuiswerk waar mogelijk.  Gelukkig hadden we als bedrijf onze voorbereidingen getroffen om de nodige bedrijfscontinuiteit naar onze medewerkers en klanten te garanderen.

Ook bij de klanten van GRITT was de impact van het corona-virus groot, onze klanten nemen het welzijn en de gezondheid van onze medewerkers ernstig en enkele van onze grote klanten in de bouwsector beslisten om grote werven en projecten tijdelijk stil te leggen.

Iedereen op social media

Net zoals bijna iedereen volgt onze collega Valérie het corona nieuws op social media, en zo zag Valérie op Instagram een post met een oproep naar vrijwilligers. Enkele lokale huisartsen hadden het idee om een COVID-19 doorverwijscentrum op te richten.

Het doel van zo’n doorverwijscentrum is om zowel huisartsen als ziekenhuizen te ontlasten, en dit in samenwerking met verschillende regionale eerstelijnshulpverleners.  Voor Dilbeek, waar Valérie woont, is de huisartsenkring Pajottenland betrokken. Die verenigt huisartsen uit Dilbeek, Ternat, Roosdaal, Lennik, Gooik, Galmaarden, Herne en Bever. Daarom werd gekozen voor het meest centraal gelegen Lennik om het centrum te openen.

Wie naar zijn/haar huisarts belt met klachten die kunnen wijzen op een besmetting zal, na een telefonische raadpleging, door de dokter een afspraak krijgen in het doorverwijscentrum.

She has GRITT!

Valérie twijfelde geen moment en gaf zich op als vrijwilliger. Sindsdien gaat ze een aantal dagen in de week én het weekend vrijwillig helpen op het doorverwijscentrum.

Elke voor- én namiddag werkt er een shift van 5 vrijwilligers, waarvan er 2 telkens aanwezig zijn vanuit het Rode Kruis.

Goed voorzien van de nodige beschermingsmiddelen worden ze ingezet per ploeg. Één ploeg staat in voor het onthaal van de mensen. Achter een scherm, met handschoenen en mondmasker, zorgen ze ervoor dat iedereen die binnenkomt ook meteen aangesproken wordt.

De andere ploeg staat in voor assistentie in de zaal zelf. In de zaal zelf worden ze voorzien van een pak, een masker, handschoenen en een volgelaatscherm.

De meeste vrijwilligers zijn meestal studenten genees- of verpleegkunde. Valérie heeft geen medische achtergrond, maar wil op deze manier haar maatschappelijk steentje bijdragen.

She has no limits

Niet alleen helpt Valérie op het doorverwijscentrum, maar bovendien doet Valérie ook 2 dagen per week kinderopvang bij een buurvrouw die als verpleegster in het UZ Jette werkt.

Op die manier kan de verpleegster haar patiënten in het ziekenhuis verzorgen en worden haar kinderen thuis veilig opgevangen.

WAY 2 GO VALERIE!!!

Shaping a world where passionate people solve any technical challenge

Dat deze corona-crisis voor ons als individu te groot is staat buiten kijf. Maar Valérie is er rotsvast van overtuigd dat we élk ons steentje kunnen bijdragen. Dit hoeft volgens haar ook niet in de grote acties te zitten, maar binnen blijven en enkel je huis verlaten voor het hoogst noodzakelijke kan reeds heel wat levens redden.

Stay home and save lives!

Op zoek naar een toekomst bij GRITT?