Hier kom je te weten welke opleiding mechanieker je kan volgen. Let wel! Enkel voor wie een passie voor techniek en mechanica heeft!
In een vorige blog hebben we uitgelegd wat een mechanieker doet. Maar eigenlijk hadden we moeten beginnen bij het begin en je vertellen hoe je mechanieker wordt. Die fout zetten we hier recht. In deze tekst kom je namelijk te weten welke opleiding mechanieker je kunt kiezen om later je passie voor techniek en mechanica elke dag om te zetten in praktijk.
Wist je trouwens dat je die passie ook dagelijks bij Logi-technic kunt realiseren, in veel verschillende expertisedomeinen? Hier vind je alvast onze vacature voor een mechanieker, en hier voor een mechanisch monteur.
Ja, we herhalen het hier toch nog even want herhaling werkt. En alleen als je weet wat een mechanieker precies doet, kan je te weten komen of die job wel echt iets voor jou is. Of die je met andere woorden wel ligt. Want onderschat het niet, bij een beroep als mechanieker komt er toch een aantal kwaliteiten en talenten kijken. En interesse voor mechaniek en techniek is toch wel een minimale basisvereiste.
Een mechanieker is verantwoordelijk voor het preventief en curatief onderhoud van het mechanisch gedeelte van machines, werktuigen en installaties. Hij zorgt er in de eerste plaats dus voor dat de machine niet stuk gaat. En weigert de machine op een bepaalde dag toch te doen wat die moet doen, dan zorgt de mechanieker ervoor dat hij die installatie zo vlug mogelijk weer aan de praat krijgt. Dat hij de eventuele mankementen en defecten dus zo vlug mogelijk herstelt.
"Een mechanieker is een technische duizendpoot die van veel technische dingen iets af weet, die alles onderhoudt en herstelt en veel verantwoordelijkheid draagt. Noem hem gerust het technische manusje-van-alles."
Ook zijn de talenten van een goede mechanieker niet te onderschatten. Een mechanieker is een persoon die elke dag opnieuw uiterst nauwkeurig werk aflevert. Hij kijkt constant vooruit en anticipeert op wat er zou kunnen gebeuren. Want voorkomen is beter dan genezen, die wijsheid geldt ook voor machines in de industrie want liefst moet men de productie niet onnodig stilleggen.
Maar dat is uiteraard nog niet alles. Een mechanieker hoort ook te beschikken over:
Hij moet problemen kunnen oplossen, en zoals we daarnet al kort vermeldden, vrij veel weten. En wat hij niet weet, moet hij willen aanleren, want ook mechaniek en techniek staan nooit stil.
Je merkt het, een hele boterham. Maar welke opleiding mechaniek volg je daarvoor?
De meeste mechaniekers beschikken over een diploma automechanica (zie onze vacature voor technieker rollend materieel), elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Maar een diploma is slechts de basis. Een mechanieker leert vooral veel op de werkvloer. De beste opleiding mechanieker is inderdaad de praktische werkervaring die je dagelijks opdoet.
Hieronder vind je een handig overzicht van de opleidingen voor mechaniekers in Vlaanderen.
In het secundair onderwijs kan je al vroeg starten in een studierichting die van jou een goede mechanieker maakt.
Ook in het hoger onderwijs vind je verschillende professionele bachelors binnen de domeinen (industriële) wetenschappen en techniek:
Bij Syntra kan je terecht voor de volgende ondernemerschapstrajecten:
Ook in het secundair volwassenenonderwijs kan je de volgende opleiding mechanieker volgen:
Bij de VDAB kan je voor werkelijk elke opleiding terecht, zeker indien dat leidt naar een knelpuntberoep als mechanieker.
Blijk je pas later je roeping te krijgen om iets te doen in de mechaniek? Wil je bijvoorbeeld op latere leeftijd aan de slag als elektromecanicien of onderhoudstechnieker? In dat geval staan veel bedrijven paraat om voor jou een opleiding op maat te organiseren.
"Want mechanieker zijn is een knelpuntenberoep. Na een opleiding mechanieker heb je sowieso een job."
Bij Logi-technic sta je er nooit alleen voor. Integendeel zelfs, vanaf dag één mag je rekenen op de uitmuntende begeleiding van een ervaren Technical Supervisor. Een coach die weet waar hij het over heeft, omdat hij zelf enorm veel praktijk in de vingers heeft en weet voor welke uitdagingen jij staat!
Ons dynamisch topteam ontvangt je met open armen en doet zijn uiterste best om je op alle mogelijke manieren te motiveren en te stimuleren. We zorgen ervoor dat je bij ons écht met goesting komt werken, elke dag opnieuw.
Ook het loon dat je krijgt als mechanieker is meer dan motiverend. En dat is maar logisch ook, want wat je als mechanieker doet komt met een behoorlijke verantwoordelijkheid.
Voor de extra leergierigen onder jullie bieden we onze Logi-technic Academy aan. Daar krijg je de kans om je verder te bekwamen, onder meer op het vlak van elektriciteit, zodat je kan doorgroeien naar de functie van elektromechanieker of elektrotechnieker.
Aarzel dan niet contact met ons op te nemen. We beantwoorden je vraag gemotiveerd én dynamisch. Want ook wij werken graag bij Logi-technic.
Een roedel, een équipe, of gewoon een team toptechniekers? Hoe je ons ook wilt noemen, samen kunnen we elke technische uitdaging aan. Doe je met ons mee?
COPYRIGHT © 2024 LOGI-TECHNIC NV. ALL RIGHTS RESERVED.