Effectief veiligheidsbeleid voor gedecentraliseerde medewerkers: Tips van Logi-technic

Bij Logi-technic begrijpen we de uitdagingen van een gedecentraliseerd team. Hier zijn enkele praktische tips om een effectief preventiebeleid op te zetten dat werkt!

Heb je ook gedecentraliseerde medewerkers? Kan je hen moeilijk bereiken? Neem onze tips en tricks mee om een effectief veiligheidsbeleid te hanteren en arbeidsongevallen tot een minimum te beperken!

Bij Logi-technic begrijpen we de uitdagingen van een gedecentraliseerd team. Hier zijn enkele praktische tips om een effectief preventiebeleid op te zetten dat werkt:

Ga van controleren naar in controle zijn

 • Controle naar preventie: Schakel over van regelmatige controles naar een cultuur van continue veiligheidspreventie. Empower je medewerkers door hen op te leiden als safety ambassadeurs die dagelijks letten op veiligheid.

Rekruteringsproces

 • Screening en testen: Maak van veiligheid een kernonderdeel van het rekruteringsproces. Test nieuwe medewerkers op hun veiligheidskennis en houding via Technical Supervisors (TS) die in het bezit zijn VCA niveau 3!

Onboarding bij de klant

 • Specifieke veiligheidsrichtlijnen: Zorg ervoor dat tijdens de opstart van elk project, een Technical Supervisor (TS) de nieuwe medewerkers informeert over de specifieke veiligheidsrichtlijnen van de klant.
 • Competentiematrix: Gebruik een competentiematrix met alleen safetytips om zeker te zijn dat medewerkers voorbereid zijn op hun taken.

Gebruik van tools en technologie

 • LMRA (Last Minute Risk Analysis): Train medewerkers om een risicoanalyse uit te voeren voordat ze aan een taak beginnen bij de klant.
 • Mobiele veiligheidsapp: Introduceer een app voor het melden van onveilige situaties. Deze meldingen worden nadien altijd gecommuniceerd via Safety Warnings om iedereen op de hoogte te houden van onveilige situaties bij andere klanten. Dit verhoogt de waakzaamheid.
 • Werkplek Inspectie (WPI): Voer regelmatig inspecties uit om potentiële gevaren vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

Communicatie en cultuur

 • Relevante informatie: Communiceer regelmatig met medewerkers over veiligheidsissues die specifiek voor hun werkplek relevant zijn.
 • Trainingen ter plaatse: Laat Technical Supervisors regelmatig langsgaan bij de klant om onveilige situaties te bespreken en op te lossen.
 • Safety Weeks: Logi-technic organiseert tweemaal per jaar Safety Weeks. Tijdens deze weken wordt er éxtra aandacht aan veiligheid besteed.
 • Toolbox : Maak gebruik van testen om de kennis van medewerkers te testen en bij te sturen waar nodig.

Ben je benieuwd hoe wij dit in de praktijk brengen? Kom dan naar onze Safety Meetup op 20 juni in Gent en ontdek hoe je de veiligheidscultuur in jouw organisatie naar een hoger niveau tilt!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.