Op zoek naar werkzekerheid? Heb je een passie voor techniek? Volg dan een opleiding onderhoudstechnieker! Hier vind je een overzicht van het aanbod aan opleidingen.
Op zoek naar werkzekerheid? En heb je een passie voor techniek? Volg dan een opleiding onderhoudstechnieker! Zoals je wellicht weet, is dat een echt knelpuntberoep. Werkgevers zitten vaak met de handen in het haar omdat ze er niet in slagen nieuwe, technische werkkrachten te vinden om hun industriële installaties te onderhouden.
Onderhoudstechnici zijn bekwaam in het werken met machines en apparaten. Ze zorgen ervoor dat die niet alleen correct draaien, maar dat ze dat ook blijven doen. Ze doen dus zowel aan preventief als aan curatief onderhoud. Industriële elektriciens weten dan weer veel af van elektriciteit. Logisch toch?
Een onderhoudstechnieker doet in ieder geval interessant werk, en tegen een behoorlijk loon!
Wil je mechanisch monteur, onderhoudsmonteur of industrieel elektricien worden? Dan moet je naar een vakschool waar je niet alleen de basis van mechaniek en elektriciteit leert, maar ook hoe je de machines en elektrische apparatuur bedient.
Na je diploma secundair onderwijs kan je je nog omscholen in een vervolgopleiding, ook in het volwassenenonderwijs. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende opleidingen. Let wel, deze lijst is zeker niet volledig, maar hij geeft je wel een idee van het gevarieerde aanbod.
Veel van de afgestudeerden komen in het 450-koppige team van Logi-Technic terecht. Wie weet, misschien jij ook?
Er is niet één opleiding onderhoudstechnieker, er zijn er meerdere. Volg even mee.
Bij VDAB word je als werkzoekende opgeleid om onderhoud uit te voeren aan machines die bestaan uit elektrische en mechanische onderdelen. Deze intensieve, voltijdse opleiding duurt 9 maanden en focust ook op teamwerk.
Je leert er onder meer:
Ook Syntra biedt opleidingen onderhoudstechnieker aan. In de basisopleiding onderhoudsmechanica in 16 sessies leer je:
Heb je het getuigschrift Elektromecanicien behaald en wil je je kennis van bedrijfselektriciteit en onderhoudsmechanica verdiepen? Ook die opleiding biedt Syntra je aan.
Wil je industriële schema’s lezen, de basis van een industriële elektrische kast doorgronden, of alles weten over industriële motoren? Dan kan je een basisopleiding industriële elektriciteit volgen. Daarin leer je hoe je:
Je kan uiteraard ook terecht in de hogescholen. In de graduaatsopleiding onderhoudstechnieken van onder meer Vives en AP Antwerpen leer je alles over de wereld van elektromechanica, elektriciteit en automatisering. De opleiding speelt zich deels op de werkvloer af.
Agoria biedt praktische stages en opleidingen voor onderhoudstechniekers aan, naast opleidingsprojecten als:
Wist je trouwens dat je vaak opleidingscheques kunt gebruiken voor een opleiding onderhoudstechnieker, en vaak ook Vlaams opleidingsverlof? Dat je zelfs een beroep kunt doen op het Vlaamse opleidingskrediet?
Ben je geïnteresseerd in industriële elektriciteit en automatisering en wil je je er je beroep van maken? Dan is de opleiding PLC-technieker er zeker een voor jou.
PLC staat voor ‘programmable logic controller’, een elektronisch apparaat dat de vorm heeft van een computer. De microprocessor ontvangt informatie via zijn ingangen en stuurt daarmee de uitgangen aan.
Een van de aanbieders van deze opleiding is Creo.
Vaklui met een grondige kennis van de werking en het onderhoud van (elektro-)pneumatische systemen zijn een grote meerwaarde binnen elke industriële onderneming.
Hiervoor kan je onder meer aankloppen alweer bij Syntra. Daar leer je hoe je componenten praktisch toepast in projecten en hoe je simulatiesoftware inzet.
In de opleiding storingzoeken leer je doelgericht te zoeken naar de oorzaak van een storing. Je leert het proces te begrijpen door te vertrekken vanuit de kennis van de componenten. Vervolgens elimineer je ze op een gestructureerde manier. Vind je de oorzaak van een storing, dan krijg je ook inzicht in hoe je die storingen voorkomt. Op die manier kom je tot een preventief onderhoud dat die naam 100% waardig is.
Eén ding is zeker: wie een opleiding onderhoudstechnieker met succes heeft afgerond is zéér welkom om zich aan te sluiten bij het team van Logi-Technic. Je moet eens kijken welke vacatures we in de aanbieding hebben.
Wat doen we voor jou?
Een roedel, een équipe, of gewoon een team toptechniekers? Hoe je ons ook wilt noemen, samen kunnen we elke technische uitdaging aan. Doe je met ons mee?
Bekijk onze jobsCOPYRIGHT © 2023 LOGI-TECHNIC NV. ALL RIGHTS RESERVED.
website by vinix.be