Wat doet een onderhoudstechnieker? Doet je bedrijf draaien

Onderhoudstechnieker is een knelpuntberoep. Dat wordt meteen duidelijk als je op een vacaturesite belandt. Maar wat doet een onderhoudstechnieker nu eigenlijk? Lees verder en het wordt je allemaal duidelijk.

Je kunt er niet omheen. Onderhoudstechnieker is een knelpuntberoep. Dat wordt meteen duidelijk als je op een vacaturesite belandt. Enorm veel industriële bedrijven bieden een job als onderhoudstechnieker aan, of zijn op zoek naar een servicetechnieker of maintenance operator – dat Engels klinkt altijd ietsje chiquer. De kans op werk is dan ook torenhoog. Maar wat doet een onderhoudstechnieker nu eigenlijk? Lees verder en het wordt je allemaal duidelijk.

Wat doet een onderhoudstechnieker?

Jou één algemene omschrijving geven van wat een goede onderhoudstechnieker doet is nagenoeg onmogelijk. Er zijn immers bijna evenveel soorten onderhoudstechnici als er kleuren zijn. Een bedrijf heeft mensen nodig voor elektrotechnische installaties, de goede werking van kleine machines, grote machines, nieuwe machines, complexe machines, het verhelpen van elektrische storingen ….

Wat we je wel kunnen vertellen? Dat hij (en ook zij voor alle duidelijkheid) er wellicht voor zorgt dat alles op rolletjes loopt in zijn (of haar) bedrijf.

In de rest van de tekst hebben we het over een 'hij', maar een onderhoudstechnieker kan uiteraard ook vrouwelijk, of zelfs een x zijn.

"Hij is de man die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de apparatuur en de machines. En daar mag hij best fier op zijn."

Een onderhoudsmonteur heeft een breed takenpakket. Er wordt van hem verwacht dat hij:

  • problemen oplost
  • beschadigde apparatuur repareert
  • en preventieve onderhoudsdiensten verleent

Algemeen zijn het deze omschrijvingen die naar boven komen bij de vraag 'Wat doet een onderhoudstechnieker'.

Een onderhoudstechnicus:

  • zorgt voor het onderhoud van technische installaties en apparatuur en ziet erop toe dat alles goed werkt
  • herstelt machines, detecteert storingen en lost ze op
  • vervangt onderdelen en monteert ze volgens de voorschriften
  • test machines, stelt ze op punt en voert preventief en curatief onderhoud uit
  • inventariseert technische documentatie en gebruikt ze indien nodig
  • en schat kosten en herstellingstermijnen efficiënt in

Wat je doet als onderhoudstechnieker hangt af van je sector

Welk werk een onderhoudstechnicus doet hangt inderdaad af van de sector waarin hij werkt en met welke machines hij omgaat.

Hij kan tewerk worden gesteld in de:

Industrie

Wat doet een industrieel onderhoudstechnieker? In deze sector vind je voornamelijk industriële elektriciens, (elektro)mechaniekers, lasser-mechaniekers, storingstechniekers en frezers. Ze verzorgen het onderhoud van machines, verhelpen storingen en lossen problemen op. Ook voeren ze soms routinetaken uit zoals schoonmaken, repareren, testen en inspecteren.

Deze toptechniekers garanderen de productie binnen een bedrijf.

Bouw

Wat doet een onderhoudstechnieker in de bouw? Geef het maar toe, je denkt meteen aan een klassieke bouwvakker, niet? Zo iemand die op een stelling staat en waarderend fluit naar voorbijlopende dames? Dat zijn uiteraard niet de enige werkkrachten, in de bouw is er ook plaats voor schrijnwerkers, sanitaire experten en HVAC-techniekers.

Onderhoudstechnici in de bouw zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de veiligheid en de efficiëntie van gebouwen en infrastructuur. Ze kunnen betrokken worden bij schoonmaken, schilderen, loodgieterswerk, elektrische bedrading of een aantal andere technische taken.

Engineering

En wat doet een onderhoudstechnieker in de wereld van engineering? Hij voert uiteenlopende functies uit, van werkvoorbereider over mechanisch tekenaar, maintenance engineer tot PLC-programmeur. Van bandwerk is hier totaal geen sprake.

Eén ding hebben ze gemeen. Het zijn geen van allen beginners. Het zijn stuk voor stuk specialisten die niet alleen veel vakkennis hebben, maar ook een heleboel praktijkervaring. En dat is nodig om hun werk tot in de perfectie uit te voeren.

Field services

Ook dit type onderhoudstechnieker is een professional met een brede expertise, kennis van elektriciteit en techniek, en met de juiste communicatieve skills. Stuk voor stuk zaken die nodig zijn om de klus telkens opnieuw op locatie te kunnen klaren.

Denk aan techniekers die laadpalen plaatsen voor grote B2B-projecten, zonnepanelen, witgoedtechniek.

Ook data- en telecomtechniekers zijn graag geziene specialisten. Zij buigen zich over telefonieaansluitingen en het beheer en onderhoud van datacenters.

Infrastructuur

En wat doet een onderhoudstechnieker in de infrastructuur? Hij staat in voor de elektrische bekabeling van de infrastructuur en tal van routinetaken waardoor de fabriek efficiënt blijft draaien.

Hij kan ook verantwoordelijkheid dragen voor het onderhoud van apparatuur, gebouwen, terreinen en andere voorzieningen.

Bij alles wat hij doet, staat veiligheid op nummer één.

Facility management

Wie terechtkomt in de wereld van facility management is een allround onderhoudstechnicus. Deze Handige Harry focust zich op het technisch onderhoud en buigt zich over sanitair, elektriciteit, en soms zelfs over verhuizingen.

Hij kan betrokken zijn bij het schoonmaken, repareren, installeren, testen, oplossen van problemen en het trainen van medewerkers.

Naast technische skills worden ook soft skills gevraagd

Een algemene technische opleiding en een zeker technisch inzicht zijn een must voor deze functie.

Idealiter beschikt een onderhoudsmechanieker over een diploma elektromechanica, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Een brede technische vakkennis alleen is echter niet voldoende om het werk van een onderhoudstechnicus naar behoren uit te voeren. Deze deskundige moet immers verstand hebben van uiteenlopende processen en complexe installaties.

Praktijkervaring maakt hem dag na dag sterker.

  • Omdat hij vaak het aanspreekpunt is voor andere techniekers in het bedrijf, moet hij ook goed kunnen communiceren
  • Problemen oplossen en oplossingsgericht werken is iets wat hij graag en van nature doet
  • Flexibel zijn helpt ook, want vaak haast hij zich van het ene technische probleem naar het andere

"Kort? Wat doet een onderhoudstechnieker? Hij zorgt ervoor dat het bedrijf blijft draaien. Als dat al niet de moeite is!

Zin om te doen wat een onderhoudstechnieker doet?

Sluit je dan aan bij ons 450-koppige Logi-technicteam.

Waarom?

  • We zorgen ervoor dat je je erkend en gewaardeerd voelt
  • Ben je een goede kracht? Dan bieden we je uitgebreide en transparante toekomstperspectieven
  • Voor jou gaan we op zoek naar de job die 100% bij je past, dat is alvast het uitgangspunt van de werking van Logi-technic

En last but zeker not least: onze Logi-technic Academy brengt je elke technische skill bij die je maar nodig hebt, je leert er telkens opnieuw alles over de nieuwste technologieën.

Hebben we de vraag 'Wat doet een onderhoudstechnieker' goed beantwoord? Hier vind je trouwens nog eens alles op een rijtje wat we van een onderhoudstechnieker verwachten.

Voel je je geroepen? Solliciteer nu voor de job van onderhoudstechnieker bij Logi-technic!

Een roedel, een équipe, of gewoon een team toptechniekers? Hoe je ons ook wilt noemen, samen kunnen we elke technische uitdaging aan. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs